Historie

Historie Wijkbelangen

Historie en de Coöperatieve Vereniging Paleiskwartier Wijkbelangen

Na de Tweede Wereldoorlog werd ten westen van het station en ten noorden van de Willem I kazerne een industriegebied opgespoten: De Wolfsdonken. Precies 50 jaar later was het industrieterrein voorgoed verleden tijd. In 1998 is als eerste het Paleis van Justitie gebouwd. Het is de naamgever van deze wijk. Op 30 mei 2000 is op initiatief van de gemeente en de BV Paleiskwartier de Coöperatieve Vereniging Paleiskwartier Wijkbelangen opgericht. Bedoeld om van meet af aan een goede gesprekspartner te zijn voor de gemeente en de BV Paleiskwartier.

      

In 2000 werd het grondgebied in het Paleiskwartier door de gemeente overgedragen aan de BV Ontwikkelingsmaatschappij Paleiskwartier (bestaande uit gemeente, Volker Wessels en de NIBC Bank).

Extra reden voor de oprichting van Paleiskwartier Wijkbelangen was het beoogde “gebiedsmanagement”. Het idee was dat het de coöperatieve beheertaken zou gaan uitvoeren namens de leden van de vereniging. Dat uitgangspunt is veranderd. Paleiskwartier Wijkbelangen zet zich nu in voor activiteiten die alle bewoners en werkenden in het Paleiskwartier ten goede komen. Beheertaken in de openbare ruimte vallen onder de gemeente. In 2013 vierde de wijk haar 20-jarig bestaan. In 2020 is volgens plan het Paleiskwartier af met de bouw van Belvédère, een woningcomplex dat komt op de plek waar ooit in 1948 de fabriek van Cooijmans destilleerderij werd gebouwd.

Laatste nieuws

Evenementen