Jaaroverzicht 2022

2022:  Terrazzo uitverkocht

Aan het begin van 2023 kijken we terug op het voorbije jaar 2022. Wat is er zoal in dat jaar in het Paleiskwartier gebeurd?

Algemeen. De gemeente biedt de VVE’s hulp aan bij het vergroenen middels blauwe regen bij de openbare ruimtes. Je kunt ook zelf een boomtuintje aanleggen. Ook wordt gewerkt aan het groener maken van de tussenstraatjes. Een vergelijkbaar initiatief, de Boschveldtuin, bestaat 10 jaar.
De gemeente organiseert op 21 maart een bijeenkomst over de eikenprocessierups. De houten bruggen in het Westerpark hebben een grote onderhoudsbeurt nodig. De gemeente begint in de week van 31 oktober.
Op 17 september 2022 wordt de Open Energiedag georganiseerd. Duurzaam Opgewekt heeft het Paleiskwartier opgegeven om in dit initiatief te participeren. Later ziet Duurzaam Opgewekt af van deelname.
De gemeente ‘s-Hertogenbosch heeft de richtlijnen van het Ministerie overgenomen. Hierdoor komen studenten ook in aanmerking voor energietoeslag mits ze aan de voorwaarden voldoen.
Op 31 januari geeft Funda een overzicht van de huizen die in de wijk te koop staan.
De Vuelta rijdt dit jaar door het Paleiskwartier. De route is bekend gemaakt.
Op 10 oktober verschijnt de nieuwste wijk- en buurtmonitor. Het Paleiskwartier scoort bovengemiddeld op het thema werk & leren.
In het kader van poëzie in de Spoorzone wordt op 21 december om 16:00 uur door wethouder Mike van der Geld het gevelgedicht van stadsdichter Doeko L. onthuld. Het komt te hangen aan de zijkant van de sheddaken boven de Jumbo.

Horeca en andere bedrijvigheden. Op 8 en 9 januari is er een Take Away wandeling langs verschillende restaurants waaronder De Jongens van de Wit. Hotel “The Den” gaat volgens planning in maart open. Het bevat naast 160 kamers ook twee restaurants, drie bars en vijf vergaderzalen. Het bevat naast 160 kamers ook twee restaurants, drie bars en vijf vergaderzalen. Op 28 maart vindt de officiële opening plaats. Op 10 juni wordt de Rooftop bar van The Den geopend. In september wordt het hotel genomineerd voor de Entree Award voor beste nieuwe hotel van Nederland met meer dan vijftig kamers Op 28 november wordt de Entree Award daadwerkelijk behaald.
Op 16 oktober wordt naast de Current Rooftop Bar ook het Current Rooftop restaurant geopend.
Op 27 maart is er een wijnspijswandeling waar de Jongens van de Wit ook aan deelnemen. Op zondag 2 oktober staat er nog een wijnspijs wandeling gepland in Den Bosch. Op 9 december wordt de kwartfinale Nederland – Argentinië op een groot scherm uitgezonden bij de Jongens van de Wit.
In september sluit de Tosticlub in het Paleiskwartier haar deuren. De coronatijd en de vakantie heeft voor veel terugloop in bezoek gezorgd.
Door de lastige periode met corona ziet ook de eigenaar van het Italiaanse restaurant L’Oro Nero zich gedwongen op 28 oktober zijn zaak te sluiten. In het pand aan de Hoflaan 1a waar l’ Oro Nero zat, komt de tweede Skyr bar die Nederland rijk is. McDonalds zoekt horecamedewerkers voor de nieuw te openen vestiging aan het Hofplein. Begin oktober geeft gemeente aan welke voorwaarden omtrent openingstijden en afval er in de aangevraagde exploitatievergunning van de McDonalds staan. Op 22 november is de McDonalds vestiging officieel geopend. Overlast is uitgebleven.
Bufkes keert terug maar nu aan het Stationsplein.
op 1 januari 2023 opent Meihan, op de locatie aan de Bordeslaan waar vroeger Soho zat, een Afghaans restaurant.
Aan de Leeghwaterlaan komen een nieuwe broodjeszaak: Hermanos en een hotdog restaurant: CoJa.
Op initiatief van Kinepolis komt er onder de Paleisbrug een afvalcontainerruimte.
Kijk eens bij de buren in Boschveld. Copernikkel kan nog vrijwilligers gebruiken. Je kunt in die wijk ook gelijk kennismaken met de eerste Oekraïense vluchtelingen.
Op 19 juni wordt in het Paleiskwartier een Centrum voor Mindfulness geopend.
Op 29 juni kondigt RICOH aan het Paleiskwartier te gaan verlaten.

Op het gebied van de bouwactiviteiten en architectuur wordt op 1 april 2022 wordt een nieuwe kinderopvang geopend in de Willemspoort (link). Op 17 februari wordt het hoogste punt van Terrazzo bereikt. Begin maart wordt de inschrijving geopend voor Palazzo. De plannen voor het laatste wooncomplex, Palazzo, zijn klaar en liggen vanaf 27 juni ter inzage. Bouwbedrijf Van de Ven heeft laten weten dat de Jonkerstraat en de speeltuin tijdelijk afgesloten gaan worden ten behoeve van de nieuwbouw voor Palazzo. Dit zal circa 3 jaar duren.
De Armada’s in het Bossche Paleiskwartier en het Klooster Baptist in Rosmalen hebben begin november code rood gekregen. De vraag is of dat niet een veel te zware kwalificatie is.

De Hofvijver blijft in beweging. Begin juni wordt een vliegjesplaag vanuit het water gemeld aan de gemeente.

Over mobiliteit en infrastructuur is de rust nog niet weergekeerd. Op 4 januari draait de Raad van State de voorgenomen verplaatsing van de bushaltes aan de Onderwijsboulevard naar de Vlijmenseweg terug. De gemeente stelt een projectteam samen dat gaat werken aan een oplossing voor de lange termijn vanwege de aanhoudende problemen met de lift van de Paleisbrug. Op 22 januari wordt besloten de lift voorlopig buiten gebruik te stellen. De gemeente gaat in overleg met de bouwer. Eind oktober vindt het trieste jubileum plaats dat een jaar geleden de lift van de Paleisbrug in storing is gekomen en momenteel buiten werking is gesteld. De lift heeft 17.6 miljoen Euro gekost.
Aan de Paleiskwartierkant komt een nieuwe fietsenstalling bij het station: 800 fietsen met mogelijke uitbreiding naar 1500. Tussen donderdag 28 april en dinsdag 3 mei rijden er geen treinen tussen Den Bosch en Utrecht. ProRail werkt dan 6 dagen aan het spoor.
Naar aanleiding van een vragenlijst onder de inwoners van ‘s-Hertogenbosch zijn er op 2 februari en 22 februari onder andere op de Onderwijsboulevard verkeerscontroles uitgevoerd. Op 14 maart wordt er een laadpaal voor 2 elektrische auto’s geïnstalleerd aan de Bordeslaan.
Van maandag 9 mei tot en met vrijdag 3 juni gaat de gemeente aan de slag in de Magistratenlaan. Deze wordt geasfalteerd en opnieuw ingericht.
Op 27 mei staken de chauffeurs van het streekvervoer staken voor een betere CAO. De staking zorgt voor veel overlast, vooral bij de schoolgaande leerlingen.
Maandag 20 juni start Mourik Infra B.V. met noodzakelijke grondwerkzaamheden aan de Onderwijsboulevard. Naar verwachting zullen deze duren tot 8 juli. Er zal enige verkeershinder zijn.
Van maandag 24 oktober tot en met vrijdag 28 oktober 2022 wordt de laad- en losplaats aan de Onderwijsboulevard aangepast. Dat betekent dat verkeer vanaf de Vlijmenseweg de Onderwijsboulevard niet meer kan inrijden.
Vanaf 14 juli rijden er 3 weken geen treinen tussen Den Bosch en Utrecht. In augustus gedurende twee en een halve week rijden geen treinen maar bussen op het traject Den Bosch – Eindhoven. Vanaf 15 augustus start de NS in Den Bosch een proef om met een creditcard, betaalpas of mobiele telefoon contactloos in- en uit te checken.

Betreffende scholen en opleidingen kondigt Avans aan op 29 januari een open dag te houden. Op 9 maart wordt er een online talkshow georganiseerd over energiearmoede. Op 24 maart meldt Avans de status van de nieuwbouw aan de Onderwijsboulevard. De open dag van 26 maart is op locatie en geeft informatie over voltijd- en duale opleidingen. Op die dag vragen studenten aandacht voor autisme. Het ontwerpbestemmingsplan ‘Onderwijsboulevard 256’ ligt samen met de ontwerp omgevingsvergunning met ingang van 28 maart 2022 voor 6 weken ter inzage. Op 17 mei meldt Avans verdere vertraging van de nieuwbouw. Naar verwachting wordt rond de zomer van 2023 gestart met bouwen. Het wordt een gebouw voor 5.000 studenten plus 124 sociale huurwoningen voor studenten. Studenten van de Avans St. Joost of Art en Design protesteren tegen de geplande, kleinere atelierruimte. Op 6 oktober stemt de gemeenteraad unaniem in met de plannen van Avans en BrabantWonen voor de Onderwijscampus aan de Onderwijsboulevard. Halverwege juni start Avans met een proef voor gender-neutrale toiletten. Op 5 november organiseert Avans weer een open dag voor voltijd en duaal studenten. Het bouwterrein wordt gebruikt om circa 700 auto’s te laten parkeren.
Op 31 januari brengt de Commissaris van de Koning, Adema, een bezoek aan het KW1C in verband met de fusie met de Leijgraaf. Het College houdt op 16 en 18 februari open dagen. Als voorproefje op de fusie lanceren zij op donderdag 24 maart twee mbo-straten aan het Leonardo da Vinciplein. Eind maart wordt het KW1C het toneel van de Europacup tweewielers. De fusie krijgt zijn beslag op 1 augustus. Op woensdag 16 maart organiseert het KW1C weer een open dag. Op 23 oktober wordt Dominique Majoor, lid van het College van Bestuur van het KW1C, benoemd tot lid van de Onderwijsraad. Op vrijdag 4 november en zaterdag 5 november staan de deuren van alle locaties voor belangstellenden open.
Studenten van het KW1C vallen in de prijzen bij Skills The Finals. Op 13 en 14 mei organiseren de studenten van de Sportacademie van het KW1C twee evenementen voor Energy4All. Op zaterdag 18 juni organiseert het college in Drunen een Dag van de Techniek.
Op 6 juli begint het KW1C in samenwerking met het UWV een nieuwe opleiding: Koken in de Horeca.
Leerlingen Van Maerlant fietsen de Mont Ventoux op. De opbrengst is voor Oekraïne.
ZLTO wil dat de provincie de stikstofplannen tegenhoudt.
Op 19 november houdt de HAS een open dag.

De CV Paleiskwartier Wijkbelangen organiseert dit jaar op 28 augustus de bewonersbrunch. Er worden veel foto’s gemaakt. De ALV wordt gehouden op woensdag 23 november bij Avans Hogeschool. Op 12 december organiseert Wijkbelangen een info avond in Avans Hogeschool  om ervaring te delen en gelegenheid te geven alle vragen over elektrisch laden en brandveiligheid te beantwoorden.
Uit het wijkbudget is begin november subsidiegeld beschikbaar voor bedrijven of bewoners die gebruik willen maken van de mogelijkheid om een AED cursus te volgen. De nieuwjaarsborrel staat gepland voor zondag 15 januari 2023.

De Spoorzone komt weer in het nieuws. Op 9 februari komt een eerste editie uit van het nieuws uit de Spoorzone. In de maart editie wordt aandacht besteedt aan Terrazzo en de Paleisbrug. In de daarop volgende editie staat kunst centraal. Geluidsoverlast door nachttreinen ligt nu bij de Hoge Raad. In de mei uitgave staan de Bossche Zomer en Willemspoort Zuid centraal. In de juni editie onder andere een paleis in het Paleiskwartier. In de juli uitgave wordt de Onderwijsboulevard genoemd.
Op 11 en 12 september is het Open Monumentendag. Het thema dit jaar is duurzaamheid. Ook de Spoorzone doet mee. De dag wordt ook genoemd in de uitgave van de Spoorzone in september. In deel 2 wordt Palazzo genoemd. Het Rijk heeft besloten rond de 100 miljoen Euro aan de gemeente te geven voor de Spoorzone. Dit wordt ook vermeld in de november uitgave van de nieuwsbrief.

Veel aandacht wordt besteed aan de sociale interactie in de wijk. Op 5 januari gaat de vraag uit naar collega-kunstenaars/-makers om in augustus gezamenlijk een mooie kunst-wandelroute door het Paleiskwartier te organiseren. Het is gelukt: we hebben een actieve groep van zes wijkhelden die gemiddeld eenmaal per week een ronde maken om het afval te verzamelen. Je kunt je ook aanmelden voor de Opschoondag. Met behulp van 10 vrijwilligers is de wijk aan het einde van de dag weer schoon. Ook de Bossche Omroep besteedt er aandacht aan. Op 17 maart wordt de wijkschouw afgerond. Op 28 augustus wordt voor het eerst een kunstroute door het Paleiskwartier georganiseerd. De route wordt geopend door wethouder Geers.
Ook voor 2022 heeft de gemeente wijkbudgetten gereserveerd voor initiatieven vanuit de verschillende buurten en wijken. Voor het Paleiskwartier bedraagt het: € 16.703,-.
Op 3 februari  biedt Ipitup, de maker van de beweegbank een gratis opleiding aan. Het is een sporttechnische opleiding tot IPitup-trainer of -ambassadeur. Begin februari brengt de gemeente een sportgids uit met verschillende sport- en beweegmogelijkheden voor 50-plussers. Bij een Boschveld Live avond in september is o.a. de Beweegroute gepresenteerd. Het idee is om een Beweegroute te realiseren in de buurten Deuteren, Boschveld, Paleiskwartier en het Westerpark. Op 9 november wordt in het Westerpark een sportpark geopend. Dit gaat gepaard met de Bossche Fit Games. Er is een uitgebreide agenda.
Op 15 februari komt er een oproep voor mensen met een handicap en een sportdroom. De vestingloop vindt plaats op 21 en 22 mei.
Ook dit jaar wordt er een speciaal carnavalsembleem van het “Pleisketier” aangeboden.
Het Residentieplein in het Paleiskwartier wordt een volwaardig evenemententerrein: twintig evenementen waarvan acht zonder beperking van geluidsniveau en vijftienhonderd tot drieduizend bezoekers per evenement. Het bestuur van de Coöperatie Wijkbelangen Paleiskwartier heeft gereageerd.
Op 19 oktober treden Eva van de Sterren, jazzviool en Abel Ton, gitaar op in KASerne Klassiek.