Jaaroverzicht 2019

2019: nog veel bouwactiviteiten in het Paleiskwartier

Aan het begin van 2020 kijken we terug op het voorbije jaar 2019. Wat is er zoal in dat jaar in het Paleiskwartier gebeurd?

Wat betreft horeca en andere bedrijvigheden kondigt De Beren aan dat zij in april een nieuw restaurant gaan openen onder de Jheronimustoren.
BrandLoyalty geeft op 12 januari aan dat de Vestingloop ook dit jaar weer op de Onderwijsboulevard van start zal gaan. Er staan daarnaast nog vier andere evenementen op de kalender: Studance, TREK, Losjes Koningsdag en het HBO Intro festival. Bij het Intro festival zijn nu ook MBO-studenten welkom. Het festival werd bezocht door meer dan 5.000 studenten. Volgend jaar is het festival niet meer welkom op het Residentieplein.
Op 17 januari wordt er door 120 advocaten gestaakt bij het Paleis van Justitie.
Op 30 januari geeft Kees Deijl bij de Jongens van de Wit een overzicht van alle Internet-activiteiten binnen het Paleiskwartier.
De Kring Vrienden van ‘s-Hertogenbosch organiseert  op 3 februari een stadswandeling door het Paleiskwartier en op 10 maart nog eentje.
Op 10 april wordt restaurant De Beren feestelijk geopend.
Op zondag 26 mei organiseert BrandLoyalty de Vestingloop met start op de Onderwijsboulevard.
Op 1 juni maakt Emté plaats voor Jumbo. Deze Jumbo City wordt op 26 juni officieel geopend.
Shizen kondigt op 13 juni aan te gaan verhuizen naar de commerciële ruimte onder Upstairs. De huidige locatie wordt te klein.
Op 14 juni is er brand bij De Beren; de schade blijft beperkt.
De BierSpijs wandeling doet op 11 augustus ook De Jongens van de Wit aan.
Bij onze buren in Boschveld bestaat de mogelijkheid om maaltijden af te halen bij de Wereldkeuken. Daarnaast koken vrouwen uit de wijk iedere vrijdag voor medebewoners in het kader van “Samen aan tafel”.
Boerschappen kondigt aan vanaf 4 juli ook het Paleiskwartier aan te doen.
De dreigende verhoging van de terrasbelasting met 350% gaat voorlopig niet door.
De Jongens van de Wit organiseren op 18 augustus een optreden van de The Five Folkers.
In het Paleis van Justitie wordt op 27 september een lezing gegeven over de rechtspraak, toen en nu.
Op 7 oktober wordt surseance van betaling aangevraagd en verleend voor restaurant de Kaserne.

Algemeen. De gemeente kondigt aan dat het eind van het jaar met een nieuw afvalstoffenplan komt.
Op 20 oktober wordt er een reünie georganiseerd voor medewerkers van de schrijfmachinefabriek Remington die gevestigd was aan wat nu de Onderwijsboulevard is.
Bij onze buren in Boschveld wordt op 4 oktober gevierd dat het alweer 5 jaar geleden is dat Copernikkel zich daar heeft gevestigd. Het buurthuis biedt veel verschillende activiteiten aan.
Voor de tweede keer op rij wordt Social Deal aan de Magistratenlaan uitgeroepen tot beste werkgever van Nederland.
“De Wandeling”, een programma van Omroep Brabant zendt een documentaire uit over het Paleiskwartier in 2002.

Op het gebied van de bouwactiviteiten en architectuur kaart voorzitter Sacha Wijmer begin januari bij de gemeente aan dat er geen veilige en aantrekkelijke route van het Paleiskwartier naar het JBZ is. Een tunneltje kan de oplossing zijn. De looproute zal goed moeten worden bekeken.
Er wordt op 19 januari gestart met het bouwrijp maken van het gebied bij De Office en de kantoren van Kinepolis. Even rijst de vraag of de bioscoop concurrentie gaat krijgen van het nieuw te bouwen Leisure Dome in Zaltbommel.
De door het BAI uitgeschreven prijsvraag voor invulling van het lege Smartsquare wordt op 22 januari gewonnen door drie studenten uit Delft: The Smart Box.
Op 4 februari organiseert Willemspoort BV een informatie avond over het nieuwe stedenbouwkundig plan.
Op 19 juni organiseren de gemeente en Paleiskwartier B.V. een inloopbijeenkomst over de ontwikkeling van Terrazzo. De bouw van Terrazzo start begin 2020. Geen van de huurwoningen valt in de klasse van de sociale woningbouw. Begin november start de on-line verkoop.
Eind februari wordt gestart met de bouw van een kinderspeelplaats naast BurgerMe.
Op 5 april wordt het tweede Brain Research Center geopend aan de Statenlaan.
Op 10 april wordt de kinderspeelplaats naast het Hof geopend en tevens de fontein in de Hofvijver in gebruik genomen.
Begin mei ondergaat het Paleis van Justitie een grote interne opknapbeurt.
Op 4 juni wordt gestart met het bouwrijp maken van de grond waarop het hotel Tribute by Marriott moet gaan verrijzen.
Op 4 juli wordt er een vergeefse oproep gedaan om het besluit de nieuwbouw van het Theater aan de Parade te heroverwegen.
In een serie van 7 artikelen staat de opbouw van het Paleiskwartier (uit de steigers) centraal. Op 18 juli deel 1 over het Paleis van Justitie. Op 20 juli verschijnt deel 2 over La Cour. Deel 3 van 23 juli is gericht op de Hofvijver. Deel 4 gaat vooral over het Paleiskwartier. Deel 5 is voornamelijk gericht op het autoverkeer. Deel 6 is gericht op de horeca in de wijk. Het laatste deel 7 gaat over de hoeveelheid beton die er gebruikt is.
Op 19 september wordt het hoogste punt van Upstairs bereikt.
Op 5 oktober is er open huizen dag; in het Paleiskwartier zijn 2 appartementen te bezichtigen.
Door verwarrende bewegwijzering is het moeilijk voor bestemmingsverkeer om het Hofplein te bereiken.
Begin december wordt meer duidelijk over de toekomst van het evenemententerrein (vlek F).

De Hofvijver blijft een boeiend onderwerp. Rondom de vijver ligt veel zwerfvuil en er wordt een oproep gedaan om de omgeving schoon te houden. Ook geen brood voor de eenden; het trekt ratten aan.
Op 10 april wordt de fontein in de Hofvijver in gebruik genomen. Naar bedoeling blijft hij aan maar er zijn uitzonderingen.

Over mobiliteit en infrastructuur is ook veel te doen geweest. In februari kondigt de gemeente al aan dat er plannen zijn met de Onderwijsboulevard en de Magistratenlaan. Op de 27e februari is er een eerste vergadering over het Living Lab experiment. In juni komen de plannen weer op tafel om van de Onderwijsboulevard een autovrije campus te maken. Op 29 juli wordt een bestuurlijke opdracht uit gevaardigd om het project te starten. Op 2 september vindt er een tweede, besloten sessie plaats van het Living Lab Paleiskwartier. De gemeente organiseert  op 26 september een inloopavond om het project toe te lichten. Het project wordt op 22 oktober gestart met een 1 maand durende afsluiting. Hierdoor wordt de Statenlaan extra belast; maar of dat gevaarlijk is, blijft de vraag. De eerste ingezonden stukken verschijnen al in het Brabants Dagblad. Paleiskwartier Wijkbelangen wil zo veel mogelijk vragen weg nemen van de bewoners. Daartoe is er een bijeenkomst georganiseerd op 26 oktober bij de Jongens van de Wit. Een kort verslag. Het tweede gedeelte van het Living Lab experiment start op 22 november. Een tweede bewonersbijeenkomst staat gepland voor 7 december. Er is nog veel te doen over de afsluiting van de Onderwijsboulevard.
Langs het festivalterrein wordt eind maart een asfaltweg aangelegd. Alleen bestemmingsverkeer mag er gebruik van maken.
In het kader van Mobility as a Service staan er in de Bordeslaan vanaf februari twee deelauto’s ter beschikking. Reserveren loopt via Beamrz. De app wordt op 30 maart officieel in gebruik genomen.
Begin maart kondigt de NS grootste plannen aan met het station, vooral aan de kant van het Paleiskwartier.
Op 19 april wordt de voorjaarsnota gepresenteerd met daarin onder andere de plannen voor het Paleiskwartier.
Van chip naar app: de blauwe bezoekerspas wordt vanaf 18 juni vervangen door een app.
Halverwege juli wordt de Vlijmenseweg anderhalve week afgesloten om een nieuwe toegang tot de Willemspoort te realiseren. Ook het gedeelte bij Terrazzo wordt 3 dagen afgesloten om een ingang naar de parkeergarage aan te leggen.
Op 15 september worden de Magistratenlaan en de Parallelweg de hele dag afgesloten in verband met herstelwerkzaamheden.
De gemeente kondigt in september aan dat de parkeergelden in heel Den Bosch in 2020 fors omhoog gaan. Ook beginnen de maaiwerkzaamheden weer.
Begin oktober kondigt de PvdA een plan aan om een busstation boven de perrons te plaatsen; het plan haalt het niet. Wel zegt de gemeente toe dat er uitbreiding van de fietsenstalling met 800 tijdelijke plaatsen komt.

Met betrekking tot scholen en opleidingen worden er verschillende open dagen georganiseerd. Cosmo, dat opleidingen op MBO-niveau aanbiedt in de hospitality en entertainment branch, trapt af op 30 januari met een dag in het KW1C. p 16 april organiseren studenten van het KW1C de Nederlandse Kampioenschappen Crossfit, Powerliften en Bowlen. Bij de Skills Heroes behalen studenten van het KW1C 4 gouden en 2 bronzen medailles. Studenten van het KW1C mogen deelnemen op de designexpo in Milaan in 2020. Jerald de Leeuw wordt op 24 mei door het KW1C gekozen tot student van het jaar. De Bossche Horecaopleiding, deel van het KW1C, mag zich officieel Herenboer noemen. Het KW1C zelf organiseert op 29 september een community dag en start een nieuwe opleiding voor beginnende ondernemers. De bezwaren van een omwonende tegen uitbreiding van het KW1C zijn ongegrond verklaard. In januari gaan de eerste bouwactiviteiten van start. Op 29 en 30 november zijn er weer de open dagen. Op 14 december wordt bekend gemaakt dat het KW1C de duurzaamste school van Nederland is.
Op 16 mei organiseert Avans een debat in het kader van de verkiezing voor het Europees Parlement. Op 7 juni bezoekt minister van Engelshoven Avans met als doel te praten over de financiering van het Hoger Onderwijs en de psychische gesteldheid van studenten. Avans start in september een HBO-opleiding die specifiek gericht is op personeel voor Jumbo: de Jumbo Academy. Avans moet kiezen uit twee scenario’s voor het onderbrengen van alle 14.000 studenten aan de Onderwijsboulevard. Avans kondigt aan in september te starten met een nieuwe opleiding: Built Environment. Student bedrijfskunde aan de Avans Hogeschool Tom Dullens heeft een duurzame kledinglijn van T-shirts geïntroduceerd die gemaakt is van petflessen. De jaarlijkse open dag van Avans is op 9 november. Er wordt behoorlijk wat verkeershinder verwacht. De Hogeschool wordt voor de achtste keer in 10 jaar gekozen als de beste HBO-opleiding van Nederland.
Het College van Bestuur van de HAS is met de benoeming van Erwin van Geenen weer compleet. Op 4 februari 2020 organiseert de opleiding een Food Experience.
De stoet schoolkinderen van de avondvierdaagse loopt ook dit jaar weer op de derde avond door het Paleiskwartier.
Studenten kondigen aan op 23 januari te protesteren bij het gemeentehuis tegen het tekort aan studentenwoningen in de stad.

De CV Paleiskwartier Wijkbelangen zet tijdens de nieuwjaarsborrel op 16 januari verschillende bewoners in het zonnetje. Het Paleiskwartier bestaat 25 jaar en dat wordt onder andere gevierd met een serie lezingen. De aftrap is op 13 maart met een lezing door Joost van der Ham getiteld “De Rechtbank” gevolgd op 10 april door Rob van de Laar over “Woestenij – Wolfsdonken – Paleiskwartier“. Willem van der Made geeft op 22 mei zijn stedenbouwkundige visie op het Paleiskwartier. Een terugblik. Op 5 juni houdt Herman Sala een lezing over Oosterse keramiek. Op 4 september wordt de serie vervolgd met een verhaal van Freya Macke over groene daken in het Paleiskwartier. De presentatie plus een aantal nuttige links worden vrij gegeven. De laatste lezing wordt op 2 oktober gegeven door Sonja van der Beek en gaat over de ontwikkeling van de Spoorzone. De presentatie is beschikbaar.
Aan de bewoners wordt een VIP-arrangement aangeboden voor de musical Pleisketier. De algemene verkoop is gestart en de try-out is geslaagd. De voorstelling kan beginnen. Er zijn nog een paar kaarten beschikbaar.
In het kader van het 25-jarig bestaan van het Paleiskwartier organiseert het bestuur van Paleiskwartier Wijkbelangen in samenwerking met de Kring Vrienden van ‘s-Hertogenbosch op 19 mei een open tuinen dag in de wijk.
Op diezelfde dag is er ook een kinderspeurtocht uitgezet voor kinderen.
De jaarlijkse bewonersbrunch is georganiseerd op 25 augustus. Monique van der Linden maakte een paar foto’s. Er waren creatieve nieuwe gerechten van Pollevie te proeven.
De voor 5 november aangekondigde pubquiz bij de Jongens van de Wit gaat bij gebrek aan belangstelling niet door.
Aan de Bordeslaan 55 worden eind september en begin oktober schilderijen, objecten met natuurlijke materialen en foto’s van verschillende kunstenaars en fotografen geëxposeerd.
Wijkbewoners en fotografen Georg Staring en Paul Schouten hebben series foto´s ter beschikking gesteld die overal in de wijk zijn opgehangen.
Wijkbelangen biedt aan opleiding voor het bedienen van een AED te sponsoren.
De nieuwjaarsborrel is gepland voor 12 januari bij De Beren.
Op 27 november wordt een volgende nieuwsbrief gepubliceerd.
25 jaar Paleiskwartier wordt in december afgesloten.

De Spoorzone komt ook weer in het nieuws. De gemeente brengt een eerste nieuwsbrief uit. Een tweede van februari gaat vooral over een Meet & Greet van het EKP-noord terrein. Begin april biedt de actiegroep “Goederentreinen Nee” een petitie aan in Den Haag tegen de aftakking van de Betuweroute bij Meteren. Bewoners wordt gevraagd de petitie te ondertekenen. De staatssecretaris stelt 15 miljoen Euro ter beschikking voor een stiller traject Meteren – Boxtel. Volgens ProRail is dit veel te weinig; het zou 50 miljoen moeten zijn. Ook het TV-programma De Monitor besteedt er aandacht aan.
In een derde nieuwsbrief van de gemeente wordt aandacht besteed aan vergroening van de wijk en de parkeer app.
Halverwege mei vragen vier betrokken gemeenten aan de minister om het besluit te heroverwegen. In de nieuwsbrief van oktober wordt onder meer aandacht besteed aan het Ling Lab experiment.
Op 28 juni brengt ProRail cijfers naar buiten die laten zien dat er vorig jaar tegen de afspraak in meer dan 1300 wagons met gevaarlijke stoffen door de Spoorzone reden.
De vierde editie van de nieuwsbrief is gefocust op de Parallelweg en Grenco. De gemeente meldt daarin ook het bestaan van het boekje “Rapportage stand van de Spoorzone“. De laatste nieuwsbrief bevat nieuwe informatie over de goederentreinen.
Door het stikstofbesluit ligt de uitvoering van het Tracébesluit even stil.

Veel aandacht wordt besteed aan de sociale interactie in de wijk. Eén van die activiteiten is Jeu de Boules; start op 1 mei. In de maanden april tot en met september wordt er elke eerste zondag van de maand een fietstocht georganiseerd. De eerste is op 7 april en gaat naar Heeschwijk-Dinther. De tweede op 5 mei gaat naar de Drunense Duinen. De derde fietstocht op 4 augustus gaat naar Middelrode. Bij de vierde fietstocht op 1 september is Schijndel het doel.
Op 24 mei is er in het kader van sociale interactie een high tea.

Energievoorziening staat centraal in veel van de vergaderingen van de CV. Ook de gemeente laat zich niet onbetuigd en wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Een eerste bijeenkomst hierover is op 23 mei.