Gemeente beantwoordt vragen bewoners (deel 5)
Na een oproep zijn er diverse vragen binnengekomen over de verkeerssituatie in de wijk. De gemeente heeft alle vragen schriftelijk beantwoord (zie eerdere artikelen). Daarnaast heeft de gemeente ook een algemene visie gegeven op de ontwikkeling van het verkeer in onze wijk de komende jaren. Hieronder de letterlijke weergave hiervan.
Functie Magistratenlaan – Nelson Mandelalaan
In alle plannen binnen de Brede Binnenstad wordt nog steeds uitgegaan van de doorstroomfunctie voor het autoverkeer voor deze weg. Gezien de gebiedsontwikkelingen zoals het Innovatiekwartier Den Bosch, EKP-Noord en de Bossche Stadsdelta is deze route nodig als doorstroomas met een belangrijke functie voor het gemotoriseerde verkeer, met daarnaast ook snelfietsroute.
Relatie tussen station en Magistratenlaan
Er is (nog) geen bestuurlijke besluitvorming over de relatie tussen Station en Magistratenlaan. Maar er is wel een sterke relatie tussen deze projecten. Bij de ontwikkeling van het stationsgebied worden ook verkeerszaken onderzocht en/of aangepakt. Zo wordt bekeken of de Leeghwaterlaan afgesloten kan worden aan de zijde van de Magistratenlaan. Dit heeft invloed op de Magistratenlaan én op de afwikkeling van stationsgerelateerd verkeer. Hierdoor zal zeer hoogstwaarschijnlijk het verkeer verschuiven richting Hugo de Grootlaan. Vanuit het project Living Lab Paleiskwartier bleek dat een mogelijke verkeersregeling op de kruising Hugo de Grootlaan-Magistratenlaan een gunstige invloed heeft op de verkeersafwikkeling op beide wegen. Maar om een verkeersregelinstallatie aan te brengen, zijn er ingrijpende infrastructurele verkeersmaatregelen nodig.
Wellicht zou een soortgelijke verkeersregeling op de Spiegeltuin ook de doorstroming op de Magistratenlaan verbeteren.
Relatie tussen Magistratenlaan en Verkeersonderzoek Brede Binnenstad
In Q2-2024 is het verkeersonderzoek Brede Binnenstad uitgevoerd met als doel om de leefbaarheid en veiligheid te verbeteren. Hieruit is een voorkeursvariant gekomen waarbij wordt toe gewerkt naar een inprikkermodel voor de binnenstad (https://www.denbosch.nl/nl/projecten/aanpak-mobiliteit-brede-binnenstad ). Dit heeft ook gevolgen voor de verkeersintensiteit op de Magistratenlaan. De planning is om in december hier in de gemeenteraad besluiten over te laten nemen.
Onderzoek
Voor de Magistratenlaan zijn diverse ideeën om de doorstroming te garanderen en wellicht te verbeteren. Hiervoor moeten nog onderzoeken opgestart worden. Deze onderzoeken zijn afhankelijk van de keuzen die gemaakt gaan worden vanuit het project Aanpak Mobiliteit Brede Binnenstad welke eind 2024 door de raad behandeld gaat worden en ook de planvorming rondom het station.
Daarbij zijn er ook vanuit andere beleidsterreinen, bv groen /water en klimaat wensen over de inrichting van deze wegen, waar ook nog afstemming mee moet plaatsvinden.
Er gaat de komende jaren veel veranderen. Vooral de Magistratenlaan gaat veel drukker worden.
Samenvattend
Er gaat komende jaren veel veranderen in het gebied van Magistratenlaan en Stationsgebied want er zijn veel ontwikkelingen in de buurt. We hebben veel voornemens maar die onderzoeken moeten nog opgestart worden. Zo moet ook de Magistratenlaan onderzocht worden om te bekijken hoe de doorstroming kunnen garanderen als een doorstroomas in combinatie met verkeersveiligheid en leefbaarheid.
Zie ook interview met verkeerswethouder Roy Geers.
…………………………………………..
Algemene informatie over bewonerscontact tussen wijkbelangen en gemeente
De gemeente heeft jaarlijks een wijkschouw met een afvaardiging van wijkbelangen Paleiskwartier. Vanuit de gemeente nemen meerdere professionals deel zoals wijkmanager, handhaver afdeling Stadstoezicht, wijkverkeerskundige, wijkregisseur afdeling Beheer en soms een wijkagent. Tijdens deze wijkschouws worden actuele knelpunten of verzoeken vanuit de wijk besproken met de professionals. Op deze manier weet de gemeente wat er leeft in de wijk en krijgen de bewoners direct een terugkoppeling over (on)mogelijkheden om de knelpunten aan te pakken.
Daarnaast komen er diverse meldingen binnen bij het Gemeentelijke ContactCentrum (GCC) over actuele knelpunten in het Paleiskwartier. Bij deze meldingen krijgen de bewoners een directe en persoonlijke toelichting over het knelpunt. Deze meldingen worden (mede ivm privacy) niet teruggekoppeld naar een wijkraad of bewonersgroep.