‘Beter iets doen dan klagen’

PALEISKWARTIER BUURTWACHT

Pim van der Sluijs wil met andere bewoners in het Paleiskwartier een buurtwacht oprichten. Foto ROEL VAN DER AA

PIM VAN DER SLUIJS WIL MET ANDERE BEWONERS IN HET PALEISKWARTIER EEN BUURTWACHT OPRICHTEN. FOTO ROEL VAN DER AA
Leeggeroofde auto’s, gejatte bumpers en fietsen: bewoners in het Paleiskwartier zijn het zat en willen een buurtwacht.

In parkeergarages onder flats in het Paleiskwartier in Den Bosch was menig auto onveilig voor dieven die het hadden voorzien op airbags of waardevolle spullen die in de voertuigen lagen. Ook fietsen werden zonder pardon meegenomen. Buurtbewoner Pim van der Sluijs is er klaar mee en wil een buurtwacht gaan oprichten.

,,Ik ben best een ondernemend type. Ik kan wel gaan klagen, maar je kan ook iets eraan doen”, zegt Van der Sluijs in zijn appartement in het Paleiskwartier. Vanaf zijn balkon – of de ‘uitkijktoren’ zoals hij zelf zegt – kijkt hij uit op een groot gedeelte van de wijk die de afgelopen maanden doelwit was van criminelen.

Even later staat Van der Sluijs in de parkeergarage van de flat waarin hij woont. ,,Kijk”, zegt hij, wijzend naar de toegangspoorten van de parkeergarage. ,,De poorten in deze wijk hebben nog weleens storingen. Daardoor blijven ze openstaan. Dan is het voor inbrekers een koud kunstje om binnen te komen.”

Camera’s

Die dieven laten zich niet tegenhouden door camera’s die hangen in de parkeergarage. ,,Ze zorgen er wel voor dat ze er onherkenbaar op staan”, zegt Van der Sluijs. ,,Op een gegeven moment zag ik elke dag wel een bericht op Facebook over iets dat was gestolen. Dan was het een airbag, dan de koplampen of de bumper. Auto’s werden leeggeroofd. Het is een sociale wijk, we letten hier goed op elkaar. Dus ik dacht: waarom kunnen we niet een buurtwacht oprichten? Iemand kan toch wel ‘s avonds een rondje door de wijk lopen en goed opletten? Ik bedoel: mensen moeten toch wandelen met de hond. Dan kun je net zo goed even rondkijken.”

Dus stelde Van der Sluijs in september op Facebook de vraag wie mee wil doen met de buurtwacht. ,,Ik kreeg genoeg reacties van mensen die dat wel wilden. Dat zag de politie ook.” Vanaf dat moment nam de politie de regie over. ,,Ze kunnen ook niet overal tegelijk zijn en de wijkagent heeft het natuurlijk ook druk. Dus op deze manier kunnen we ze helpen”, zegt Van der Sluijs.

De politie is positief over het oprichten van zo’n buurtwacht. ,,Al spreken wij liever van een buurtpreventieteam”, aldus een woordvoerder van de politie. De inbraakcijfers laten volgens de politie een verhoging zien. ,,Een trend die we goed in de gaten houden, maar van een inbraakgolf is geen sprake.”

Preventietips

,,De inbrekers richten zich voornamelijk op voertuigonderdelen van auto’s, zoals bumpers, verlichting, airbags en sturen”, zegt de politie. ,,Omdat er zoveel parkeergarages zijn, richten onze wijkagent en zijn collega’s zich op het geven van preventietips en adviezen. Om inbraken te voorkomen, maar ook om te wijzen op de eigen verantwoordelijkheid. Sluit garages en deuren goed af, laat niemand achter je naar binnen en laat geen parkeerpassen in de auto liggen.”

Bewoners van de wijk hebben inmiddels een brief gekregen. Daarin staan de bovenstaande tips, maar ook contactgegevens om toe te treden tot de buurtwacht. Dat kan via de gemeente Den Bosch, want daar zijn ze eveneens positief over het initiatief. ,,Iedereen wil prettig kunnen wonen. Onderdeel daarvan is dat veilig kunnen doen”, aldus een woordvoerder. ,,Gemeente en politie hebben daar als overheid een verantwoordelijkheid in. Maar inwoners kunnen hier ook aan bijdragen, want samen zien we meer.”